Pil som visar att du kan bläddra tillbaka
Tillbaka

Trier

Trier – allt som är fast förflyktigas

Ikon sm symboliserar en mikrofon
Avsnitt
151
Ikon som symboliserar en kalender
December 1, 2023

I Trier möts Karl Marx och Romarriket

Längs Moselfloden i västra Tyskland ligger Trier. Bland vingårdar i en stilla del av Europa kan den medeltida stadskärnan tyckas idyllisk, men här vilar en revolutionär ådra och spår av ett av världshistoriens största imperium.


1818 föddes Karl Marx i Trier, hans födelsehus är idag ett pilgrimsmål för många människor, framför allt från Kina. Marx växte upp i denna medeltida småstad vid den stillsamma floden, långt från de industristäder han skulle komma att förändra med sitt skrivande. Marx bodde i ett hus helt intill stadsporten Porta Nigra, byggd av romarna 180 efter vår tideräkning när var Trier på väg att bli en av romarrikets största städer med omkring 90.000 invånare.


Under Karl Marx uppväxtår blottläggs och återupptäcks de gamla ruinerna – Napoleon ville bygga ett revolutionärt kejsarrike – som under medeltiden byggts  och sjunkit undan från stadsbilden. Marx ser från sitt fönster de materiella spåren av ett imperium. Han ser hur allt som är fast, någon gång, förflyktigas.


Vi gör en vandring i staden med Karl Marx, och ser hur de förtryckta vinbönderna väcker hans politiska skrivande och gör honom till socialist. Vi vandrar i den romerska staden, i dess trångbodda sjuvåningshus, och in på de monumentala baden, dit alla var välkomna.

Karl Marx födelsehus
Marx modeshop
Hauptmark med fontänen
Porta Nigra
Porta Nigra
Kaiserbaden
Barbarabaden
Amfiteatern
Stadsdelen Mariahof, 1960-tal
Stadsdelen Sonnenschine, 1920-tal
Stadsdelen Sonnenschine, 1920-tal
Romerbrücke
No items found.
Lyssna på
Spotify
Lyssna på
Podcaster