Pil som visar att du kan bläddra tillbaka
Tillbaka

Talkshow Tour: Malmös åttiotal

Rivningstomternas himlar

Ikon sm symboliserar en mikrofon
Avsnitt
147
Ikon som symboliserar en kalender
August 10, 2023

Malmö på 1980-talet, socialdemokratin och industrin släpper sitt grepp och nya tankar föds.

Arkitektoniskt och kulturellt var Malmö en av landets intressantaste platser på 1980-talet. Samtidigt som man industriellt och ekonomiskt påbörjade sin rörelse mot botten.

I rivningstomternas öppna himlar hittade såväl en queer klubbvärld som en postpunkig musikrörelse sina urbana uttryck i den grå och regniga staden, med drag av europeisk trasighet.

Abelardo Gonzalez förverkligade mondäna och utsvävande drömmar med egyptiska masker, zebramönster och kromat stål. Det blev platser för de som ville synas. För de som inte ville synas fanns övergivna källare överallt, mitt i staden. Jim Asklund ritade stadens första postmoderna hus på Gamla Väster och öppnade Jims bar i bottenvåningen. Äntligen en arkitektur som ville prata med sin omgivning.

Välkomna att träffa ögonvittnena som var med där och då i en resa tillbaka till musikens, kulturens och arkitekturens åttiotal i Malmö.

Livepodden spelades in den 18 april inför publik i Malmö och är ett samarbete mellan Arkitema och podcasten Staden. Nästa Talkshow blir Göteborg den 31 augusti 2023.


Medverkande:

Dyveke Zadiq, konstnär och verksam inom konst och kultur, samt ute i nöjessvängen i Malmö på 1980-talet.

Michael Björn, Tillsammans med Joakim Norling drev Michael Björn Malmös bidrag till fanzinekulturen, ID. Till en del nummer medföljde skivor med lokala band - Malmöbandet Haricots Verts och Underjordiska Lyxorkestern från Lund.

Lars (Jim) Asklund, arkitekt. Legendarisk arkitekt och personlighet i det postmoderna Malmö, slog igenom stort med sitt eget hus på Västergatan 16, 1986.

Katarina Rundgren, arkitekt och skribent


DJ: Edvard Swan


Nattklubben Trocadero 1979
Nattklubben Trocadero 1979
O'ves rockklubb 1984
Nattklubben Tunneln 1986
Anita Lindblom-kväll på Tunneln
Omslag till fanzinet ID 1984
Program Stadt Hamburg 1984
Lars (Jim) Asklunds hus på Västergatan 16
Hotell Sheraton i Malmö
Förväntningar på Triangelprojektet
Presentation av Triangeln och höghusprojektet Sheraton
Demonstration mot Triangelprojektet
No items found.
Lyssna på
Spotify
Lyssna på
Podcaster