Pil som visar att du kan bläddra tillbaka
Tillbaka

Kairo

Del 2 – militärt våld, informellt värv

Ikon sm symboliserar en mikrofon
Avsnitt
142
Ikon som symboliserar en kalender
December 27, 2022

I detta andra avsnitt från Kairo går vi i detaljerna: hur vardagen för den vanliga Kairomedborgaren kan organiseras, hur

I det första avsnittet rörde vi oss mellan de nya ökenstäderna, som den Egyptiska staten planerat i olika generationer – och de informella stadsdelarna som byggs bortom myndigheternas kontroll, ofta på privat jordbruksmark.

I detta andra avsnitt från Kairo går vi i detaljerna: hur vardagen för den vanliga Kairomedborgaren kan organiseras, hur de små projekten som så många ägnar sig åt kan bli en fristad undan stadens förödande riktningslöshet:
En kamp mellan ISTIKRAR – ordning, kontroll, stabilitet, oavsett om det handlar om att sälja grillad kyckling eller hyra ut fotbollsplaner, och BAHDALA – oordningen, härjandet, smutsen, den trasiga stadens helvete.

Vi ska också se närmare på relationen mellan muslimer och kristna, som gärna framställs som harmonisk och familjär, men som bär på diskriminering och misstänksamhet.

Vi studerar närmre på de stadsrum i Kairo som revolutionerna skapat, eller gjort sig av mig – och vi landar slutligen nästan där vi började: i öknen, i ett närmast totalitärt arkitekturlandskap av överskådlig skala.
Den nya administrativa huvudstad som kommer att invigas år 2023 – och som äntligen kommer ta politiken och makten ut från det överbelamrade Kairo.
Det är ialla fall den Egyptiska statens plan och förhoppning.

Även om det i verkligen nog aldrig kommer att hända…

Tack:

Carl Rommel, socialantropolog Uppsala universitet

Marie Vannetzal, politisk sociolog Kairo

Noura

No items found.
Lyssna på
Spotify
Lyssna på
Podcaster