Pil som visar att du kan bläddra tillbaka
Tillbaka

HSB – tillvarons totalentreprenör

HSB fyller 100 år – under 1900-talet ville man närmast vara en stat i staten.

Ikon sm symboliserar en mikrofon
Avsnitt
149
Ikon som symboliserar en kalender
October 4, 2023

Historien börjar med en kombination av business och idealism, och en fiende pekas ut genast.

Om man cyklar över Västerbron i Stockholm – eller närmar sig Riddarholmen med båt över Riddarfjärden – och fäster blick högt upp på skärgårdsbergen som omger sjön så ska man se att där högst upp finns inte några kyrkor eller slott utan där tronar två stora bostadsområden, på Kungsklippan och Skinnarviksberget.

Kvarteret Diamanten på Kungsklippan, byggt 1933, och kvarteret Marmorn, vars första delar stod klara till Stockholmsutställningen 1930. Kungsklippan och kv Marmorn. Planerade och uppförda av HSB, Hyresgästernas sparkasse- och byggnadsförening. Det är mäktiga i sina anspråk, på varsin sida om Stockholms stadshus invigt mindre än 10 år tidigare, 1923.

"800 eldstäder i skyskrapor av betong", skrev DN om Kungsklippan den 11 maj 1933.

Det har sagts att ingenting är så starkt som en idé vars tid har kommit. Det var HSB en gång. Så starkt för att dess idé hade kommit: Varför ska vanliga människor betala ockerhyror till fastighetsägare och hyresvärdar när de själva kan bli ägare till sina hem – tillsammans med andra?

Och denna idé materialiserades, förändrades och blev någonting annat med tiden. HSB som startade som en marginell spelare, en outsider för småfolk, när bostadsrätten inte ens hade ett ordentligt lagrum. Idag verkar man i en tid då bostadsrätten är den helt dominerande marknadsformen för lägenheter i Sverige.

Man börjar med att hitta en fiende i de privata fastighetsägarna, och med ett språk hämtat från den framväxande radikala arbetarrörelsen, med ord som profit och ocker, börjar man locka medlemmar som vill vända sig från egoism och in i kooperationes varma gemenskap.

Det är en hundraårig resa för en kooperation som i det närmaste skulle komma att bli en stat i staten, en livets totalentreprenör.Det fanns tider när HSB inte bara byggde kooperativa bostäder utan också producerade såväl tvättmedel som båtar. Och semesterbostäder, 1929 i Årsta havsbad – "ett Saltsjöbaden för småfolket" – nio år före den första semesterlagen.

Man har inte sällan i sin pragmatism gått några steg före staten.HSB började bygga miljonprogrammet innan det fanns ett miljonprogram. I bostadsbristens spår, började man i början av 1960-talet skala upp bostäderna. Grindtorp i Täby är kanske det tydligaste exemplet.

När man sedan inför en concierge i Turning Torso i början av 2000-talet förebådar man möjligen det samhälle som växte fram i RUT-tjänsternas spår"?]

Tack till Centrum för näringslivshistoria som handhar HSBs arkiv.

Kungsklippan i Stockholm, invigs 1933.
Stuga i Årsta havsbad, som byggdes av HSB 1929.
Boro-fabriken i Landsbro, HSBs snickeri
HSBs tidning Vår bostad utreder bostadskostnader
Så hände det sig 1942 att HSB började bygga båtar
Reklambroschyr, fienden bostadskön, 1960-t
Annons 1961
Ortdrivaren i Kiruna, 1962, Ralph Erskine, arkitekt
Ortdrivaren rivs 2023
Motståndet mot spekulation på bostadsrätter var starkt
No items found.
Lyssna på
Spotify
Lyssna på
Podcaster